Arhitectul
este "omul de concepţie", care are capacitatea şi talentul, susţinute de pregătirea profesională, de a concepe un volum (sau spaţiu) construit şi de a-l amplasa, în toată complexitatea sa plastico-arhitecturală şi tehnico-funcţională.
Diploma de arhitect este acordată în urma unor studii de lungă durată (minim 5 ani) în cadrul cărora viitorul profesionist acumulează cunoştinţe indispensabile realizării şi execuţiei proiectului arhitectural.
Exercitarea profesiei şi deţinerea titlului de arhitect cu drept de semnătură sunt reglementate în România conform Legii 184/2001, modificată şi completată cu Legea 43/2004. Profesarea ca arhitect cu drept de semnătură este posibilă doar dacă arhitectul respectiv este înscris în Tabloul Naţional al Arhitecţilor publicat de Ordinul Arhitecţilor din România în Monitorul Oficial, ca membru al unei filiale teritoriale.
Pe parcursul întregii sale cariere, arhitectul îsi ameliorează, perfecţionează cunoştinţele în cadrul unui proces de formaţie continuă. De asemenea, reabilitarea, restaurarea, organizarea de şantier, studiile peisagistice, studiile de impact, diagnosticul imobiliar, expertizele tehnice, verificarea proiectelor etc. sunt domenii unde arhitectul îsi manifestă competenţele.
Din momentul înscrierii sale în O.A.R., arhitectul se angajează să respecte Codul deontologic al profesiei de arhitect ce însoţeşte textul Legii 184/2001, respectiv obligaţiile profesionale faţă de beneficiari.
OAR - Ghidul de exercitare al profesiei de arhitect