Az építész

a „gondolkodó ember”, akinek megvan az ahhoz való, szakmai képzése által megalapozott, képessége és tehetsége, hogy létrehozzon egy építészeti, műszaki és funkcionális teret.

Építész oklevelet olyan hosszáú távú tanulmányok (minimum 5 év) alapján lehet megszerezni, amelyben a leendő szakemberek megszerzik a építészeti tervezés és végrehajtás teljesítéséhez szükséges tudást.

Az építész szakma gyakorlását és az aláírási jog fenntartását az 184/2001-es törvény által modosított 43/2004-es törvény szabályozza. Az építész szakma gyakorlása és az aláírási jogot fenntartása csak akkor lehetséges, ha az építész szerepel a Nemzeti Építészek Névsorában, amelyet a Romániai Építészek Rendje tesz közzé a Hivatalos Közlönyben.

Karrierje során, az építész folyamatosan fejleszti tudását. Ugyanakkor épületek rehabilitációja, helyreállítása, építőtelepek helyszíni megszervezése, táj tanulmányok, hatásvizsgálatok, ingatlanok diagnózisa, műszaki szakértelem, projekt ellenőrzése, stb. olyan területek, ahol az építészek kifejtik tudásukat.

Az építész, az O.A.R.-ba való felvételekor vállalja, hogy megfelel a 184/2001-es törvényt kisérő Etikai Kódex előírásainak és betartja szakmai kötelezettségeit a megrendelőivel szemben.

 

OAR - Útmutató az építész szakma gyakorlásához